RO VÍZZEL AZ EGÉSZSÉGÉRT!

 

 

Reverz - Ozmózis

 

1960-ban az űrkutatásban szükséges volt egy olyan speciális víztisztító berendezés előállítása, mely akár a vizeletből is elő tudja állítani a tiszta vizet. Erre azért volt szükség, mert az űrhajósok nem vihettek magukkal az űrbe több száz liter ivóvizet, hiszen 1 kg bármilyen anyag felvitele több millió dollárba került. Ezért vált szükségessé egy olyan víztisztítási eljárás kifejlesztése, amely még az ürhajósok vizeletből is előállítja a tiszta vizet.

 

Ekkor fejlesztették ki az ún: Reverse Osmosist, azaz fordított ozmózis víztisztítási eljárást. 

Mi az ozmózis és a fordított ozmózis ?  

 

Spontán oldószer áramlási folyamat egy félig-áteresztő membránon keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé.

A membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre.

 

Ozmózis akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentráció különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás.

 

A fordított ozmózis során az oldószer - pl. tiszta víz - áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból -szennyezett víz - az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé - tisztított víz

 

Fordított ozmózis,=ReverseOsmosis                                             

 

A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.

 

A fordított ozmózist legelőször a haditengerészetnél használták a sós tengervízből ivóvíz előállítására.

 

A 60-as években a hidegháború idején tovább fejlesztették az eljárást a vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén keletkező szennyeződések kiszűrésére.

 

A 70-es években műanyagipar fejlődése a membránok előállításában lehetővé tette a fordított ozmózisos víztisztítás bevezetését a háztartásokban is.

 

1991-ben az Öböl-háborúban az amerikai hadsereg 8000 db RO membrános készüléket használt az ivóvíz előállítására.

 

Az egészségügyben a magas vérnyomás kezelésben és a vesedialízis során nagyon hatékony a fordított ozmózissal tisztított víz használata.

 

Ma az USA-ban és az arab országokban az RO eljárással előállított ivóvizet magasabb áron lehet értékesíteni, mint az ásványvizet.