RO VÍZZEL AZ EGÉSZSÉGÉRT!

 

Amit az étkezési sóról mindenképp tudnod kell!

 

 

 

Az utóbbi években egyre több forrásból hallhatjuk, hogy a boltokban kapható étkezésekhez használt konyhasó ártalmas lehet kálium-klorid tartalma miatt.

Mivel mindenki számára fontos, hogy amennyire csak lehet egészségesen éljen, ezért érdemes elolvasni az alábbi cikket!

 

 

Sajnos több probléma is felmerül egészségünk gyengítése terén, mint például a tiszta ivóvíz kérdése, a tiszta hagyományos só eltűnése…

Sokan összeesküvésnek, vagy rémhírterjesztésnek titulálják ezeket a kérdéseket, de a tényeket, kutatási eredményeket nem változtatja meg.
És kinek állhat ez érdekében? Talán a gyógyszercégeknek? A népesség csökkentési projekteknek?
Ezt mi kis emberek nem fogjuk tudni, bár sejtéseink lehetnek, mindenki maga döntheti el, hogyan látja.

 

Nézzük a Sót!


A konyhasó
(vagy legfőbb összetevőjének kémiai neve után nátrium-klorid, melynek képlete: NaCl)
Az egyik legismertebb só a Földön. Leggyakoribb felhasználása a tartósítás és az ételízesítés. A konyhasó kemény, rideg anyag, kristályai kocka alakúak, ütésre síkok mentén törnek, kisebb kristályokra.
Ionrácsát pozitív nátrium(Na+) és negatív klorid(Cl−) ionok alkotják. Minden pozitív iont hat negatív ion, és minden negatív iont hat pozitív ion vesz körül. Kristálya kifelé semleges töltésű.
Vízben jól oldódik, ezt bizonyítják tengereink, melyek mind tartalmaznak oldott sót, valamint a földi élet majdnem minden sejtje, ahol a sejtközi folyadékok sóoldatok. Vizes oldata jól vezeti az elektromos áramot, tehát elektrolit.

A só életszükséglet.


A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet. Az étkezések során 20-25 g sót fogyasztunk, ez a mennyiség viszont már nem ajánlott.

(Viszont a naponta több tiszta vizet fogyasztó szervezetnek (2l-3l-4l) szüksége van a só pótlására, mivel a sok folyadék kimossa a szervezetből, ebben az esetben 1 pohár vízben elkeverve 1 kiskanál tiszta sót érdemes bejuttatni)

Akkor hogy jön képbe a kálium-klorid?

Kálium-klorid

A kálium-klorid (KCl) egy alkálifém-halogenid, melyet a kálium és a klór alkot. Tiszta állapotban szagtalan, fehér színű, vagy színtelen kristályokat alkot. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a vegyiparban széles körben alkalmazzák.
A kálium-klorid a természetben szilvin formájában található meg, a szilvinitből pedig kivonható. A salétromsav, a kálium-nitrát, vagy a sósav előállításának melléktermékeként, jelentős mennyiségben keletkezik.

Felhasználási területek

  • a kálium-kloridot legnagyobb mennyiségben műtrágyaként használják fel, ugyanis a növények növekedési ütemét nagyban befolyásolja a talajban található kálium mennyisége 
  • a KCl-t a vegyipar is nagy mennyiségben használja elsősorban kálium-hidroxid és kálium előállítására.
  • a gyógyszeriparban is alkalmazzák, pl.: szívműtétek esetén káliummal állítják le a szívet
  • egyes országokban vizes oldatát a halálraítélteknek méreginjekció formájában adják be.

Gyógyászati felhasználása:
A kálium-kloridot pszichiáterek a mániás depresszió kezelésére is használják. Rendszeres adagolása, mondhatni, megszünteti az érzelmeket és a depresszió kezelhető. Hátulütője az, hogy rendszeres adagolása érzelemhiányos állapotot idézhet elő, így nem javasolják a konyhasó, azaz a nátrium-klorid helyettesítésére. Ezért nem is vezették be a konyhasó leváltását kálium-kloridra, mivel pszichiáterek javasolták az ötlet elvetését. Néhány termékben nagyon kis mennyiségben megtalálható, például só keverékekben, káliumbevitel céljából.”

Tudni kell, hogy a kálium-klorid kell a szervezet számára, de túladagolva halált okoz!

“A halál beállta után a kálium túladagolás nem kimutatható, mert a sejtekből szövetszétesés kapcsán felszabaduló nagy mennyiségű kálium mellett elhanyagolható az a mennyiség, ami a szívmegállást okozta.”

A legtöbb élelmiszer alapanyag már tartalmaz bizonyos mennyiségű káliumot, amit IDE KATTINTVA megtekinthet!

Több nemzetvédő szakember vív élet-halál harcot Magyarország lakosságának módszeres, a 60-as évek eleje óta tartós kálim-kloridos mérgezése ellen!

Valamennyien tudjuk, hogy Magyarországon népbetegségként emlegetik a szív -és érrendszeri betegségeket, és elsődleges halálokként a szívinfarktus, agyvérzés és tüdőembólia szerepel. Az európai átlagnál 10 évvel alacsonyabb átlagéletkort a magyarok étkezési szokásaival, a sós, zsíros ételek fogyasztásával, illetve a mozgáshiányos életmóddal indokolják, amely ellen sajátos, törvénytelen, embertelen és nem csak a magyarországi, de a nemzetközi jogba is ütköző módon biztosítanak “szabad utat”!
A boltokban, áruházláncokban a polcokat vizsgálva, több só típus is a kezünkbe akadhat. Egyik sem felel meg sem az MSZ 01-10007-82-es magyar szabványnak, sem az európai Élelmiszer Adalékanyagok Kódex Bizottsága általi CX STAN 150-1985, Rev. 1-1997, Amend. 1-1999, Amend.
2-2001, Amend. 3-2006-os előírásainak, amelyek az étkezési só Nátrium-klorid tartalmát “legalább” 97%-ban határozza meg!

A napjainkban megtalálható só termékek közül a legtöbb csomagoláson feltűntetve a kálium-klorid 40% (ez 1 Kg sóban 40 dkg)!
Ez messze túlmegy a megengedetten, amivel sajnos senki nem foglalkozik, ezért érdemes magunknak utánajárni hol beszerezhető a hagyományos tiszta só!

Felvetődik a kérdés, miért kell egyáltalán sót fogyasztani, mikor a média a só-mentes, vagy minimális sómennyiség használatát ajánlja az egészséges életmódhoz?
A válasz az ember és a legtöbb állat fiziológiájában keresendő! A vérben, ami a szervezet oxigén, tápanyag -és salakanyagok szállításáért felelős, a kálium-klorid és a nátrium-klorid aránya 1:30. Ugyanennyi, némi helyi eltéréssel, a világtengerekben lévő kálium-klorid és a nátrium-klorid arány is, lévén ezek együttesen alkotják a földi élet bölcsőjét! Szintén ilyen arányban kevert oldatot kapunk a kórházban, élettani sóoldatként infúzióban a kiszáradás ellen, ha megbetegszünk! Ez utóbbi oldatot Ringer-oldatként is emlegetik.

A sejtek közötti kapcsolatot szervezetünkben a vér elektrolit biztosítja. A nátrium-, kálium- és klorid ion kényes egyensúlya biztosítja, hogy ez a kapcsolat megfelelően működjön. Bármilyen zavar súlyos következményekkel jár az egyénre nézve. Számos betegség kiváltó oka lehet ez is, köztük a két legelterjedtebb a csontritkulás, és a rák, de férfiak nemzőképességét is rontja.


Az ókorban desztillált víz ivással és hozzá sóskenyér evéssel gyógyítottak számos betegséget, mert megfigyelték, hogy valójában ezek hiánya okozza a legtöbb betegséget.

Az emberi test sótartalmának 27 %-a a csontokban, kristályos formában tárolódik. Ez szerepet játszik a csontok keménységében, tehát a sóhiány is felelős lehet a csontritkulás kifejlődéséért. A csont sótartalmát csak a vér létfontosságú normális szintjének biztosítása miatt használja a szervezet. Az alacsony só fogyasztás a sejt elsavasodásához járul hozzá. Az erős savas közegben a sejt károsíthatja a DNS szerkezetét, és rákos megbetegedéshez vezethet.
Kísérleti mérések megmutatták, hogy számos rákos betegnél alacsony só szintet mértek a testben.

A kálium egy egyébként létfontosságú anyag, a vérben 5 mmol/liter- nek kell lenni belőle, azonban az egyensúlya annyira kényes, hogy 7 mmol/l-nél már megáll a szív!
Az orvosi biokémiából ismert Donnan egyensúly azt írja le, hogy a vérben 5 mmol/l káliumnak kell lenni. Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagok egyensúlyának fenntartásához egy anyagból ugyanannyit kell fogyasztani, mint amennyi természetes úton távozik! Átlagos embernél, napi 2 liter folyadékfogyasztást és ennek megfelelően 2 liter folyadékürítést vegyünk alapul. A folyadékürítés nem csak vizeletürítést jelent, de ha a folyadékvesztés többi módját is részleteznénk, az sem módosítana sokat a végeredményen. A vizelet, mint szűrlet, a vérből választódik ki. Ideális esetben, ha a szervezetnek nem kell azért dolgoznia, hogy káliumot tartson vissza, vagy felesleges káliumtól szabaduljon meg, akkor a kiválasztott vizeletben ugyanannyi kálium van, mint a vérben, tehát 5 mmol/l. Ha ennyi ürül, akkor az egyensúly fenntartásához ugyanannyit kell fogyasztani, tehát 5 mmol/l-t. Ez napi 2 liter esetén napi 10 mmol káliumfogyasztást jelent. A kálium relatív atomtömege 39,1. 39,1×10=391 mg. Tehát ideális esetben, napi 2 liter folyadékfogyasztást alapul véve, a napi ideális káliumfogyasztás 391 mg, vagyis 0,39 gramm! Ha kevesebb folyadékot iszunk, akkor kevesebb káliumra van szükségünk!
 

Jól látható, hogy a betegséggyártók, az egészséges káliumfogyasztáshoz képest 10 – 20 szoros mennyiséget tüntetnek fel egészségesnek, és ennyit javasolnak (merő jóindulatból).

Ezek után jogosan felmerülő kérdés, hogy hol, és hogyan tudjuk beszerezni a szükségleteinknek megfelelő mennyiségű, nem mérgező, vagyis jó minőségű sót?

Egy kiváló minőségű, patikai tisztaságú só beszerzése elég nehezen megoldható a boltokban és a gyógyszertárainkban is lekerültek a polcokról.

Ha Te sem szeretnéd mérgezni magad és családod látogass el az alábbi weboldalra, ahol hozzájuthatsz az igazi mérgek nélküli sóhoz:

Klikk ide:  http://patikaiso.hu/